Devri

brignen / brignon

brignen / brignon

m.

I.

(1) Gruau.

(1499) Ca 27a. Brignhen. g. grueau.

(1659) SCger 64a. gruau, tr. «brignen.» ●134a. brignen, tr. «gruau.»

(18--) SBI II 70. Brignon : Farine d'avoine qu'on détrempait pour faire de la soupe maigre, dans laquelle on mettait des légumes, comme dans la soupe grasse, et souvent du lait doux.

(1927) GERI.Ern 70. brignen, brignon m., tr. «Gruau.»

(2) Soubenn ar brignen : soupe au gruau.

(1857) CBF 10. Souben ar brignen, f., tr. «Soupe au gruau.» ●(1877) EKG I 191. en eur virvi va banne zoubenn ar brignenn.

(1908) FHAB Mezheven 183. souben ar brignon. ●(1925) FHAB Ebrel 138. Eur skudellad soubenn ar brignenn a skarzas.

(3) Kaot, yod brignen : bouillie de gruau.

(1732) GReg 221b. Coulis de gruau, tr. «Yod brignen sizlet. caudt brignen

(1857) CBF 10. Kaot brignen, m., tr. «Bouillie de gruau.»

(4) Brignen zo ouzh e c'henoù : il est soûl.

(1924) NFLO. saoul. il est saoul, tr. «brignoun 'zo ouz e c'henou

(5) local. Marc de graisse fondue.

(1909) BROU 209. (Eusa) Brignoun, tr. «Marc de graisse fondue.»

II. Lakaat brignen en e zivrec'h : reprendre courage.

(1732) GReg 809a. Reprendre courage, tr. G. Rostrenenn «lacqaat brignen èn e zivreac'h

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